Skip to main content

Šťastie je pocit, ktorý potrebuje každý z nás. Je zmyslom života, obrazom toho, kam sa má uberať alebo kam sa uberá náš život. Keď sme šťastní, sme poväčšine spokojní, radostní, sebavedomí, ľudia sa pri nás cítia príjemne, sme viac usmievaví, menej zlostní, menej protivní voči našim priateľom, rodičom

Šťastie je krásna a osobitná vec. Každý z nás je šťastný inde, pri niekom inom, pri robení iných vecí, pri počúvaní iných piesní, snívaní o odlišných predstavách … Cieľom toho všetkého je šťastie prežívať, cítiť … Nechať sa ním unášať, ako na malej loďke, po veľkom svete.

Toto sú moje 3 tipy, ako byť šťastný –

  1. Buďme tými, kto nás robí šťastným

To znamená – byť sám sebou. Byť možno iný ako ostatní, no cítiť uspokojenie a pocit, že je správne byť tým, kým sme. Vedieť, že najdôležitejšie je to, čo cítime my a ako sa my cítime. Nesnažme sa žiť tak, že každé ráno vstávame s obavou, či sa druhým zapáčime, či zapadneme, či si nás druhí všimnú, či neskritizujú naše šaty, našu zmenu, náš názor … Snažme sa žiť tak, aby sme sa v prvom rade páčili sebe samému. V tom, ako vyzeráme, ako žijeme, aké máme záujmy, plány, sny, akí sme k druhým, ako sa staráme o svoje telo … Buďme sami sebou.

2. Vyhýbajme sa toxickým ľuďom

Občas je ťažké povedať človeku, čo si o ňom myslíme, povedať niekomu „nie“. Aj takému, ktorý nám ubližuje. V živote stretneme mnoho ľudí, ktorí sa nás pokúsia raniť – ak tak už neurobili. Takých, ktorí nás ponížia, vysmejú, dajú nám pocítiť, že sme nikto – a takto pomaly rozlámu naše sebavedomie. Občas sa takí tvária ako naši priatelia. Je ťažké potom uveriť, že tomu tak nebolo, že to s nami nemysleli vážne. Buďme obozretní, ak máme pocit, že sú okolo nás toxickí ľudia. A hlavne vtedy, ak sme si ich pustili k telu. Pokúsme sa ich vyradiť z nášho života, povedať „nie“. Povedať „dosť“. Keď nie ihneď – aspoň po malých krôčikoch. Takí ľudia sú ako burina medzi farebnými kvetmi. Bránia nám rásť, byť samými sebou a byť šťastnými.

3Starajme sa o naše šťastie

Pretože je prchavé. Tak ako lásku, tak aj šťastie je treba skrotiť. Naučiť sa starať sa oň. Vedieť, čo potrebuje a kedy to potrebuje. Tak, ako každý sme iní, tak aj naše šťastie potrebuje niečo iné. Zalievajme ho pravidelne, aby rástlo. Kŕmme ho, aby nezoslablo. Pohlaďme ho, aby vedelo, ako nám na ňom záleží. Máme úžasnú vlastnosť, že vieme odlíšiť dobré a zlé, správne a nesprávne a to, čo nám šťastie prináša, narozdiel od toho, čo nás robí nešťastnými. Buďme šťastní – pri ľuďoch, pri veciach, pri našich snoch a túžbach. Robme to, čo robí našu dušu šťastnou. Buďme s tými, ktorí nás robia šťastnými.

„Najdôležitejšie je milovať, byť milovaná, šťastná a vyrovnaná sama so sebou.“
—  Edith Piaf

Leave a Reply